Instalatiile electrice de medie tensiune sunt acele instalatii care functioneaza la tensiuni mai mari de 1KV, respectiv la tensiuni de 6KV, 10KV sau 20KV.
În functie de modul în care se realizeaza aceste instalatii, acestea pot fi de doua categorii: aeriene sau subterane. Liniile electrice aeriene de medie tensiune (LEA mt) se realizeaza cu stalpi de beton de tip vibrati centrifugati sau precomprimati, pe care se monteaza accesoriile de sustinere a conductoarelor electrice, si anume console, izolatori si alte elemente.
Conductoarele electrice aeriene de medie tensiune, de diferite sectiuni, sunt special realizate pentru aceste scopuri. Liniile electrice subterane de medie tensiune (LES mt) se realizeaza prin pozarea subterana a cablurilor electrice de medie tensiune. De asemenea, pot exista situatii în care cablurile electrice de medie tensiune sunt pozate aparent, pe stelaje metalice sau pe alte accesorii.
Instalatiile electrice de joasa tensiune funcţionează la tensiuni mai mici de 1KV, respectiv la tensiuni de 0,4KV si 0,23KV, numite si tensiuni de linie sau tensiuni de fază.
În funcţie de modul în care se realizează aceste instalaţii acestea pot fi de două categorii: aeriene si subterane. Liniile electrice aeriene de joasă tensiune (LEA jt) se realizează cu stălpi de beton de tip vibraţi centrifugaţi sau precomprimaţi, pe care se montează accesoriile de susţinere sau de întindere a conductoarelor electrice, si anume console, izolatori si alte elemente.
Conductoarele electrice aeriene de joasă tensiune, de diferite secţiuni, pot fi de două tipuri, si anume conductoare de tip izolate, si respectiv neizolate. Liniile electrice subterane de joasă tensiune (LES jt) se realizează prin pozarea subterană, în pământ, a cablurilor electrice de joasă tensiune. Cablurile electrice de joasă tensiune se fabrică în variante cu sau fără armătură metalică. De asemenea, pot exista situaţii în care cablurile electrice de joasă tensiune sunt pozate aparent, pe stelaje metalice, clădiri sau pe alte accesorii.
Reţelele electrice de joasă tensiune, realizate fie în construcţie aeriană fie subterană, sunt utilizate în general pentru distribuţia energiei electrice pe zone scurte (lungimi de maxim 2-3 km), din aceste reţele fiind alimentaţi în mod direct cea mai mare parte a consumatorilor de energie electrică situaţi în zona respectivă.
Lucrările executate vor fi de cea mai bună calitate, astfel încât instalațiile să asigure o întreținere ușoară și performanțele pentru care au fost proiectate.
Se va garanta calitatea și cantitatea materialelor și manoperei prevăzute, astfel încât instalațiile electrice să fie complet terminate și pregătite pentru a fi utilizate de către beneficiar.